Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Race for the Cure в София – ежегодна кампания срещу коварния рак на гърдата

Снимка: raceforthecure.eu/bg

За пета поредна година в България се провежда Race for the Cure (Бягане за лечението) в подкрепа на женското здраве. Стартът е в 10:00 часа на 1 октомври от Южния парк в София, а призивът е: "Нека заедно застанем на старта в подкрепа на жените в България".

По този начин страната ни става част от най-голямото благотворително спортно събитие в Европа, в което участват над 50 държави, в полза на повече от 31 организации, които се борят с рака на гърдата. Събраните средства отиват директно за организациите и болниците за лечение на рак на гърдата, както и за техните образователни кампании, свързани с това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са от жизненоважно значение – казват организаторите на Race for the cure Bulgaria.

У нас статистиката също е тревожна – всяка година около 4 хиляди българки са диагностицирани с това заболяване, но се предполага, че броят на болните надхвърля 30 хиляди. Целта на събития като Race for the cure е чрез по-масовото участие да се промени тенденцията и да има все по-малко жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Вижте още: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00