Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската общност в Хърватия се представи на свой национален щанд в Загреб

Снимка: БТА

В Загреб се проведе десетият Ден на националните малцинства. Със свой щанд българската общност, заедно с още 15 национални общности представи традиционни обичаи, носии, фолклор и музикално творчество, кухня, издателска дейност и печатни издания. Освен списание „Родна реч" - орган на Националната общност на българите в Хърватия, бяха представени рекламни материали за българския туризъм. 

Най-голям интерес сред гостите на събитието предизвикаха българските ястия, сред които бяха традиционната баница със сирене, шопска салата, мусака, погача и българско червено вино. В разговор с много граждани, политици и представители на хърватски институции, работещи с националните малцинства, представителят на българската общност в Загреб Перо Дианков представи целите и работата на българите в хърватската столица.


БНР подкасти:

Още от категорията

Тридневен празник на българскта книга в Чикаго

Тридневен пазар на българската книга в Чикаго

Пазар, представящ най-новите български книги, ще се проведе в културен център „Магура“ в Чикаго, САЩ, от 8 до 10 декември. За първи път той ще продължи три последователни дни, съобщават във Фейсбук от Културния център. Български творци от целия свят..

публикувано на 08.12.23 в 14:46

Коледна работилница за българчета в Шанън, Ирландия

Коледна работилница организират за своите възпитаници в училище „Васил Левски“ в Шанън, Ирландия. Българското училище „Васил Левски” в ирландския град Шанън очаква своите ученици и родителите им на 10 декември, от 10:30 часа, местно време, на..

публикувано на 08.12.23 в 09:41

КС обяви за противоконституционно ограничението за гласуване с машини в чужбина

Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни. И двата касаят гласуването с машини. Единият въвежда ограничение за гласуването с машини в секциите извън страната. Според отменения текст не може да се гласува с..

публикувано на 07.12.23 в 18:08