Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията подкрепи продължаващите протести на миньори и енергетици, иска вот на недоверие към правителството

Илияна Йотова: По-важно от вота на недоверие е да помогнем на енергетиците и миньорите

Снимка: БГНЕС

Магистрала „Тракия“ вече 7-ми ден е блокирана от протестиращи миньори и енергетици край Стара Загора. Остават затворени Проходът на Републиката, пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и главният път "Русе-Свиленград" при с. Главан.

Протестиращите бяха категорични, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени териториалните планове за преход към невъглищна енергия, които кабинетът изпрати на Европейската комисия в края на миналата седмица.

Политици успяха да манипулират и разделят протеста на работниците от въглищните региони, заявява в своя позиция синдикатът КНСБ. „Откровена лъжа е, че споразумението с управляващите не отразява исканията на протестите, провокирани от дълго отлагани решения по зеления преход“, казват от КНСБ.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов скъса от трибуната в пленарна зала приетото от депутатското мнозинство решение в подкрепа на сключеното споразумение за енергетиката. Той определи решението като „безсмислено“ и изрази подкрепа за продължаващите протести и блокади. 

Опозицията иска вот на недоверие към кабинета, заради енергийната политика

Корнелия Нинова

Междувременно стана ясно, че БСП ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който беше иницииран вчера от "Възраждане" и "Има такъв народ" заради политиката на кабинета в сектор "Енергетика". Решението е взето на извънредно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на социалистите, поясни Корнелия Нинова. 

За да бъде успешен вотът на недоверие, е необходима подкрепа от поне 121 гласа в пленарната зала. БСП, "Възраждане" и ИТН имат общо 71. От своя страна Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство.Според него вотът на недоверие, който опозицията ще внесе заради сектор "Енергетика", няма да мине. В момента имаме силно работеща законодателна власт, смята лидерът на ГЕРБ. Същото според него, трябва да бъде и правителството, а не да вкарва управляващото мнозинство в кризи.

Илияна Йотова: По-важно от вота на недоверие е да помогнем на енергетиците и миньорите 


Териториалните планове, изпратени на Европейската комисия, не отговарят на Механизма за солидарен преход, заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.  

По думите й, в приетия през 2020 г. механизъм е записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат със сериозни финансови средства от ЕС, нито един работник и регион няма да бъдат изоставени. “Ние все още не можем да видим в изпратеното предложение заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията”, добави Илияна Йотова.

Що се отнася до вота на недоверие към правителството заради енергийната му политика, за нея по-важен въпрос е държавата да успее да помогне на българските енергетици и миньори. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59