Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма българка заложник в Газа

Снимка: БГНЕС

Няма отвлечена българка в Газа, заяви пред bTV българският посланик в Тел Авив Славена Гергова. Тя подчерта, че българските дипломати са в непрекъснат контакт с израелските власти.

В Ивицата Газа има около 30 български граждани. Страната ни прави всичко възможно, за да ги евакуира и се надява, че това може да стане при отварянето на пункта Рафа. Контактът с тях в момента е труден предвид тежката ситуация, добави дипломатът.

Запитана как ще се преговаря, ако се установи, че има български заложник, Гергова поясни: „Хамас“ е терористична организация, с която не се разговаря, но има оперативен щаб, който се занимава с отвлечените и липсващите. Има специален координатор на този щаб, който е бригаден генерал, оперативен щаб, в който са други държави, ако се установи, че има техни отвлечени граждани“. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56