Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтанското село Горна Бела речка стяга празник на реколтата и сетивата

Снимка: Fcacebook /Мариана Асенова

Пазар на стоки от Българския Северозапад, вкусни местни гозби по традиционни рецепти, детска грънчарска работилница, етно музика и фюжън джаз импровизации с инструменти от различни точки на света, танцово-музикална миниатюра и още атракции ще забавляват гостите на тазгодишния Празник на реколтата и сетивата в монтанското село Горна Бела речка.

Освен типични храни от Северозападния край, гостите на празника ще опитат и специалитети, характерни за полската и иранската кухня.

"Иран не за първи път гостува в Горна Бела речка – има едно семейство, което живее в България от няколко години и се занимава с приготвянето на храна. Така че те ще представят своите версии на "Лято, запазено в буркани". А пък дамата, която е от Полша, тя от 30 години живее в България и ще представи полската традиция в запазването на слънцето и летните емоции в буркан", каза за БНР-Видин Мариана Асенова,организатор на празника. В рамките на събитието на 21 октомври ще се състои и форум за любителски съвременни изкуства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15