Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ДПС се обяви за отнемане на дерогацията на “Лукойл”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”, защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани, обяви съпредседателят на парламентарната група на партията Делян Пеевски. На брифинг в централата на ГЕРБ председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев каза, че партията му ще внесе искането в Народното събрание за трети път, тъй като от дерогацията в момента печели само “Лукойл”.

За БСП таксата над руската газ за Унгария зачертава влизането на България в Шенген

Гласуването на решението в НС ще очертае ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на гражданите и евроатлантизма, или на „Лукойл“, Русия и финансирането на войната срещу Украйна”, каза още Делян Пеевски. По думите му, утре ДПС ще изиска доклади от директорите на митниците и на Националната агенция за приходите, от които да стане ясно какво се случва в “Лукойл” – “заобикалят ли се санкциите, плащат ли се данъците”.

Финансовият министър Асен Василев коментира, че ако някоя партия предлага нещо различно от вече приетото парламентарно решение дерогацията да бъде удължена до октомври догодина, това трябва да бъде обяснено и обсъдено. “Предишното решение беше взето на основата на обстойни доклади за това какво е възможно да се случи като скорост напред”, припомни той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09