Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във Варна представя 14 румънски живописци

Снимка: архив Национален университет по изкуствата в Букурещ

Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023 г. Участниците са селектирани от Националния университет по изкуствата в Букурещ по покана на проф. Валери Чакалов, ръководител на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ в Шуменския университет. 

Експозицията е под мотото „Transcending East. Румънска живопис”. Авторите са уважавани художници и преподаватели в катедрата по рисуване на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Това са Йон Ангел, Каталин Балеску, Траян Болдеа, Богдан Чеочану, Мариан Добре, Мирча Якоб, Петру Лукачи, Георге Москал, Мирча Мурешан, Александру Радван, Михай Сърбулеску, Андрей Симион, Теодор Щефан и Андрей Тудоран.

С корени в царството на постмодерността, платната в тази изложба изящно се колебаят между двата постоянни полюса на визуалната култура: фигуративното и абстрактното.

Откриването на изложбата на 25 октомври е от 13:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1 в морския град.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00