Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинското лице на Сирия – една българка обикаля сама възстановяващата се от войната държава

7
Албена Рошкова в древния град Босра
Снимка: личен архив

Тя е инженер, живее в Козлодуй и обича да пътува. Но когато заявява на мъжа си, че възнамерява да посети Сирия, той отказва да я придружи и да пусне дъщеря им с нея. Това обаче не я спира да осъществи отколешната си мечта. В продължение на месец и половина Албена Рошкова прави проучвания, успява да се свърже с местна туристическа агенция, преодолява бюрократични пречки, подготвя щателно всеки малък детайл на пътуването и един хубав октомврийски ден стъпва за първи път на сирийска земя. Посреща я Башар - представител на туристическата агенцията, който я придружава по време на 10-дневното й шеметно приключение из Сирия. В момента държавата постепенно се отваря към света и възстановява туризма си.

Това, което първо ми направи впечатление е, че си възстановяват пътищата след войната. Те са в много добро състояние, особено магистралите. Хората ни посрещнаха изключително топло. Страшно много се радваха, че виждат туристи, разпознаваха ни отдалеч. Всеки се спираше на раздумка. Някои от по-възрастните са посещавали България и казваха "Аз съм бил в София", или в Пловдив , или в Бургас… Бяха щастливи, че виждат българи на тяхна земя. В момента се прави всичко страната да се възстанови след войната и земетресението. Въпреки големия ръст на инфлацията и икономическата криза, виждах в хората надежда. В град Хомс едно момче на перфектен английски ми каза: “Аз не искам да напускам страната си, но ще отида да уча в чужбина, за да получа качествено образование и да се върна, за да помогна да я възстановим". Там хората треперят и се молят да не се разпространи войната в региона. Те искат да се вземе кардинално решение и този конфликт да приключи, да няма война, защото са я преживяли и не искат да се повтаря“- казва Албена.

По време на пътешествието си, българката се докосва до истинското лице на Сирия, среща сродни души, влюбва се в местната кухня и посещава някои от най-емблематичните паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО. Част от тях са разрушени от Ислямска държава:

Останките от Палмира

"Видяхме това, което е останало от триумфалната арка на Палмира и от Храма на Бел. Но Палмира е огромен древен град и има много какво да се види, като например Амфитеатърът, който е останал непокътнат"- разказва Албена.

 Амфитеатърът на Палмира, който е непокътнат от войната и земетресенията

Посещава древния Угарит, където са открити първите следи от писменост и първото нотно писмо, разхожда се сред останките на разрушената от земетресението Цитадела на Алепу, която в момента се възстановява.Цитаделата на Алепу

"Посетихме, колкото и странно да звучи, повече от 20 църкви и само една джамия. Това е Омаядската джамия –  централната джамия на Дамаск. И в нея се намира параклисът на Йоан Кръстител. Вярва се, че там се съхранява главата на светеца. Това е единствената джамия, в която е влизал папа" - разказва Албена. И признава, че в православната църква "Св. Текла" на Маалуя - градчето с най-многобройна християнска общност, една случка "й счупва сърцето".

Православната църква „Св. Текла“ в Маалуя

"Беше извън работно време, а аз много исках да купя икони за моите близки именно от тази църква. Но жената, която държи ключа на магазина, е възрастна и не обича да я безпокоят. Затова Башар помоли една от монахините да ни съдейства. Тази жена ни заведе в нейната стая, извади нейната лична икона, единствената, която притежава, и която е от 1736 г. и ми предложи да ми я подари, защото няма какво друго да направи, което страшно много ме трогна. Разплаках се на място, не я приех, разбира се, но обещах че ще се върна, заедно със семейството си в работно време за да си купя икони. Това са хора готови да направят всичко за теб"- казва в заключение Албена Рошкова.

Древният град Апамея в Северна Сирия

Вижте още :

Снимки: Албена Рошкова



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05