Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според е-министерството машините за гласуване са изрядни

Управляващите партии призоваха докладът на ДАНС да бъде публикуван

Снимка: БТА

Министерството на електронното управление публикува и изпрати в Централната избирателна комисия доклада си за оценяване на устройствата за машинно гласуване, съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Снощи, на извънреден брифинг, заместник-министърът на МЕУ Михаил Стойнов, който бе обвинен в петък, че е записал с телефона си и изнесъл с флашка хеш кода на машините, за да манипулира резултатите от вота, заяви, че не е запознат с доклада на ДАНС по въпроса и ще коментира, когато приключат проверките.

По този повод, ГЕРБ призова днес от страницата си във Фейсбук, министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на ДАНС, който няма гриф за сигурност. Целта е да бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации, за да могат избирателите да разберат въз основа на какви данни ЦИК спря машинното гласуване, уточняват ГЕРБ.

Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов също призова за публикуване на доклада, а депутатът от коалицията Никола Минчев уточни, че докладът на ДАНС е до председателя на Народното събрание Росен Желязков и той може да вземе това решение.

Преди това, "Продължаваме промяната" заявиха веднага след решението на ЦИК, че комисията е избързала с решението за отказ от машинното гласуване, тъй като срокът за удостоверяване на машините изтича в 17 ч. днес 28 октомври.

ПП-ДБ обявиха също, че ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК, но съдът ще може да се произнесе по тази жалба най-рано в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45