Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален гост на церемонията ще бъде министърът на външние работи Мария Габриел

За втори път българите на Западния бряг ще отличат най-изявените сред тях

Наградите на Фондация BGface са в няколко области– наука, изкуство, култура и образование

| обновено на 31.10.23 в 09:46
Генералният консул Бойко Христов и Ирина Малеева на първите награди за българи от Западния бряг на САЩ
Снимка: фондация BgFace

За втора поредна година българите на Западния бряг на САЩ ще отличат най-изявените сред тях в няколко области – наука, изкуство, култура и образование. Ще бъде връчен и Сертификат за приятели на България в чужбина, като тази година номиниран за това е Мартин Кейниг – американският етнолог, който чува магичният глас на Валя Балканска, прави записи на изпълненията ѝ, а след това допринася родопската песен "Излел е Делю хайдутин" да полети в космоса на совалката "Вояджър 1“.

Наградите се връчват по идея на фондация "BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education", а събитието ще бъде на 1 ноември в Лос Анджелис, научаваме от Мария Самичкова, сътрудник на Радио България в Лас Вегас:

"В един от най-хубавите празници – Деня на народните будители, ние ще се съберем да наградим талантливи и успешни българи и родолюбци, които милеят за България и родната ни култура и образование", казва тя и уточнява:

"Церемонията по връчване на наградите се осъществява с любезното съдействие на генералния консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов и на Огнян Гаврилов, президент на "BgFace“ и почетен консул в Северна Калифорния, който е един от най-утвърдените български адвокати на Западния бряг на САЩ, живее и практикува в Сакраменто – столицата на Калифорния и предоставя стипендия на български студенти, които имат шанс да продължат в магистърска програма образованието си тук. Наградите са в няколко области, като тази година се очертава най-силна конкуренция в областта на културата, където има седем номинации."

Първите носители на наградите на фондация BgFace

За своята дейност, свързана с утвърждаването на българската култура са отличени етномузикологът от Сиатъл Мари Шерхарт, Мария Бебелекова –певица и музикален педагог в българското училище "Хан Аспарух" в Сънивейл, Калифорния, Фолклорната формация "Жарава", влюбената в българските народни танци американка Сидни Диъринг, активен участник в събитията на българската общност в Сиатъл, хореографът Таня Димитров, основател на балканската фолклорна формация "Балканик" във Финикс, Аризона. В категория "Култура" номинирани са също основателката на танцовата трупа "Българка" в Солт Лейк сити Линда Николова, както и Соня Кирова – основател и президент на българския културен център "Рипни Калинке".

Номинирани за наградата за изкуство са художникът Валентин Йорданов, визуалният артист Биляна Янкулова, композиторът Милен Киров и филмовият режисьор и продуцент Богдан Дарев.

Номинациите в сферата на образованието са две – за Първо българско училище Васил Левски" в Лас Вегас (Невада) и за българското школо "Васил Левски" в Сан Диего (Калифорния).

За постиженията си в сферата на науката е номиниран изобретателят Иван Ташев, притежател на 51 патента в САЩ, чието поле на работа в момента е в сферата на изкуствения интелект.

И тази година Генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов ще отличи личност със забележителен принос към българската общност в Америка. Миналата година Специалната награда на консула получи режисьорът Тед Кочев.

Тед Кочев е първият българин, отличен със Специалната награда на консула в Лос Анджелис

"Наградите главно обхващат 7-те щата на Западния бряг – Калифорния, Невада, Аризона, Юта, Вашингтон, Ню Мексико, и Хаваи. До момента най-много кандидатури има предложени от общностите в първите пет. Надяваме се следващата година да има още по-силен отзвук и повече номинации от другите щати в нашия район на САЩ" – казва Мария Самичкова, като не изключва в бъдеще разрастването на географията на наградите за българите отвъд Океана.

На събитието, което ще се проведе в един от най-големите центрове за сценични изкуства в Лос Анджелис – "Дороти Чандлър павилиън", сънародниците ни от Западния бряг очакват много специални гости от местната управа на щата Калифорния, както и министърът на външните работи на България Мария Габриел.

"За мен ще е удоволствие да връча голямата награда във Второто издание на Българските награди за изкуства, култура, образование и наука. Очаквайте интересна изнeнада!"- написа по този повод в социалните мрежи Мария Габриел.

Вижте кои бяха отличени при първите награди за българите на Западния бряг на САЩ:

Информация: Мария Самичкова, Лас Вегас, САЩ





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11