Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли старините на Сердика да станат световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО

7
Снимка: БГНЕС

Многолика и красива е архитектурата в българската столица. Еклектиката на централната градска част на София включва буржоазен център – от Орлов мост до Царския дворец, сталински барок в триъгълника на властта – между Министерския съвет, Парламента и Президентството и една по-ориенталска част – в района на еврейската синагога, храма "Света Неделя", джамията и кварталите около Женския пазар.


"Централните ядра, които генерират най-много живот, имат различни по съдържание и обществен статус части. В центъра на София имаме дихотомия - неравностойност между източната и западната част. В по-западната са старите еврейски квартали, изоставени са след като евреите заминават и трудно се реновират, защото собствениците са разпилени по целия свят", разказва проф. арх. Тодор Булев, който е дългогодишен преподавател, изследовател и автор на много урбанистични проекти. Със задоволство отбелязва, че в южната част на столицата, където е изграден Националният дворец на културата, а бул. "Витоша" е превърнат в пешеходна зона, е вдъхнат нов живот на централната част.


"Получи се много наситено пешеходно пространство, много динамично, с чужденците, които постоянно отиват там. Туристите, като дойдат в София, питат за "Витошка” и това е естествено. Градът има нужда от едно такова нещо с всичките недостатъци, които могат да му се намерят. Но градът има нужда от един баланс в тези четири посоки на центъра, които се свързват в площад "Света Неделя”. Преди 50-60 години площад "Света Неделя” е бил истинското сърце на града – там са се събирали градските трамваи, там са се събирали хората за демонстрации. Сега то е много осакатено средище, главно заради транспорта. Аз винаги съм казвал, че разковничето е просто да се хване бикът за рогата – центърът на София в границата на античния град да се затвори за транспорт и да се забрани за паркиране. Защото, освен подвижния транспорт, паркираните коли са също нещо, което е чуждо на стария град."


Столичната община проведе поредица от архитектурни конкурси за разплитане на сложния транспортен и урбанистичен възел в пространството около площад "Света Неделя“. Проблемите се усложняват от наличието на много антична археология. Старините са включени в културно-архитектурния резерват "Сердика-Средец“.


През годините археологията е в различна степен изследвана и социализирана. При строителството на столичното метро, голяма част беше експонирани на едно второ подземно ниво. Но процесът не е завършен, а проучванията и консервацията са блокирани поради липсата на средства и план за обновяване на площада. Има и идея София да кандидатства пред ЮНЕСКО за обявяване на старините от Сердика в защитено световно културно наследство.


"При сегашните находки имаме една специфична работа по тяхната социализация и интеграция, за да могат да функционират като един действителен комплекс – казва арх. Булев. – Сега те са много разпокъсани, връзките между тях са неясни. Така че това не е комплекс, за да бъде резерват в смисъла на едно функционално цяло. То е една територия, която и сега е защитена. За да кандидатства за ЮНЕСКО трябва да свършим доста работа, за да получим една среда, която да може да кандидатства.... 

Разкопките на площад „Света Неделя“

Загадъчно е друго – добре известно е, че по-богатата археология не е от северната страна на църквата, а от южната. Има информация, че точно отдолу има една много голяма сграда, и даже без да се правят разкопки, би могла да се експонира и да е изключително интересна. Да, хубаво е да защитаваме тезата, че ние имаме тука едно голямо богатство, но това, което имаме като подход към това богатство е все още страшно несъвършено."

Като рамка на бъдещото развитие на столицата и насочване на нейното разрастване в северна, западна и източна посоки задаваме въпроса, дали София има нужда от околовръстна железница, която да облекчи градския трафик?

Проф. Тодор Булев

"Трябва да ви кажа, че преди 50 години, аз развих идеята за София около планината Витоша. И това беше точно на базата на един скоростен, релсов транспорт около Витоша, който да стимулира развитието на отделните квартали – малки комплекси, всички в контакт с Витоша, но без да настъпват към нея – припомня ни арх. Булев и продължава с разсъжденията: – Жп транспортът в околностите на София може да има много важна роля за развитието на града. Дали точно такава околовръстна линия или един пръстен, който да тангира (допира) Околовръстния път и да хване част от Софийското поле ми е трудно да кажа в момента.... Ние би трябвало да направим това, за да отслабим натиска за застрояването на София в южна посока. Защото така или иначе това масирано застрояване ще влоши микроклимата на града. Естествените въздушни потоци, които достигаха свободно до града и които отчасти парковете успяват да преведат, ще бъдат затруднени. Ние нямаме много наблюдение, как се променя микроклиматът в централната част на София, но той очевидно вече не е такъв, какъвто беше преди 30 години."

Девизът на столицата е "Расте, но не старее“. Затова е важно накъде и как ще расте модерна София, как ще съхрани своето наследство, за да остарява и да се обновява красиво, в крак с времето.

Вижте още:


Снимки: БГНЕС, stolica.bg, Ива Антонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14