Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

4
Музеят на мозайките в Девня
Снимка: Община Девня

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са арибаловиден съд, в който са се съхранявали благовонни масла, бронзова кана ойнохое с трилистно устие, бронзова патера – готварска принадлежност, която много напомня на съвременните тигани и др.


В експозицията ще бъдат изложени и бронзовите апликации с формата на малки мечешки и лъвски глави към сгъваем железен стол, който за жалост е прекалено ерозиран, за да бъде реставриран.

Новите експонати на Музея на мозайките са открити в неразграбена зидана гробница в квартал "Химик" на град Девня още през далечната 1993 г. "Гробницата – тухлена, покрита с каменни плочи, е от римския период на Марцианопол, но погребението е от тракийски тип, с трупоизгаряне", пояснява директорът на Музея на мозайките Иван Сутев. 

До момента обаче тези находки са били съхранявани във фондохранилището на музея заради липса на средства да бъдат реставрирани, за да придобият стойността на музейни експонати. През 2022 г. музеят и Община Девня печелят проект към Министерството на културата, благодарение на който са финансирани реставрацията и всички дейности по изработването на витрината и експонирането на артефактите.

Снимки: Община Девня

Галерия

Още от категорията

Когато радиото говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25