Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

4
Музеят на мозайките в Девня
Снимка: Община Девня

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са арибаловиден съд, в който са се съхранявали благовонни масла, бронзова кана ойнохое с трилистно устие, бронзова патера – готварска принадлежност, която много напомня на съвременните тигани и др.


В експозицията ще бъдат изложени и бронзовите апликации с формата на малки мечешки и лъвски глави към сгъваем железен стол, който за жалост е прекалено ерозиран, за да бъде реставриран.

Новите експонати на Музея на мозайките са открити в неразграбена зидана гробница в квартал "Химик" на град Девня още през далечната 1993 г. "Гробницата – тухлена, покрита с каменни плочи, е от римския период на Марцианопол, но погребението е от тракийски тип, с трупоизгаряне", пояснява директорът на Музея на мозайките Иван Сутев. 

До момента обаче тези находки са били съхранявани във фондохранилището на музея заради липса на средства да бъдат реставрирани, за да придобият стойността на музейни експонати. През 2022 г. музеят и Община Девня печелят проект към Министерството на културата, благодарение на който са финансирани реставрацията и всички дейности по изработването на витрината и експонирането на артефактите.

Снимки: Община Девня


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45