Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангелова задушница е!

Снимка: БГНЕС

В съботата преди Архангеловден (8 ноември), отбелязваме третата, последна за годината Задушница, в която почитаме паметта на починалите наши близки и сродници. Тя е посветена и на загиналите воини, затова в някои краища на България я наричат още "мъжка Задушница“. 

Според православната традиция, на този ден след службата в църквата се прави панихида за всички покойници с обща трапеза, която свещениците прекадяват с тамян в края на молитвата. Хората преливат вино над гробовете и поставят запалена свещ, символ на вярата и безсмъртието на душите. Накрая се поставят и цветя до лика на починалите, за припомнят добродетелите им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неврокопският митрополит Серафим оглави празничната литургия в гр. Делчево, РС Македония

Тази сутрин, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в град Делчево, в РС Македония, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим води светата литургия, в съслужение с предстоятеля на Делчевско - Каменичката епархия епископ Марко..

публикувано на 28.08.24 в 14:20

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00