Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко четвърто дете в България расте без родител заради трудова миграция

Снимка: БТА

Всяко четвърто дете в България живее без родителите си, защото те работят в чужбина. Тези тревожни данни съобщи в Брюксел на конференция "Социалните последици от европейската мобилност: децата, оставени у дома" българският евродепутат Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Кръглата маса беше организирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по Култура и образование на Европейския парламент. България и Румъния имат сходни проблеми, защото след промените през 1989 г. трудовата миграция и в двете държави придоби колосални размери.

"Изоставените деца са изправени пред редица различни по своя характер рискове. В Източните Родопи, Централна и Северозападна България броят на тези деца е особено висок. 60% от непълнолетните там са оставени на грижите на баби, дядовци, други роднини или дори съседи“, подчерта Петър Витанов. 

Витанов посочи, че в момента в България нивото на безработица е едва около 5%, но ниското заплащане кара много български семейства да избират работа в Западна Европа. "Децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и лесно могат да бъдат въвлечени в различни форми на експлоатация и да станат жертви на насилие“, подчертава евродепутатът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вторник до обяд – слънце, после ще се заоблачава и превалява

Във вторник , 28 май, минималните температури в страната ще са между 10 и 12°, в София 10°. След обяд се очаква заоблачаване. Ще има кратки валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Максималните температури ще са от 20 до 25°, в столицата 20°...

публикувано на 27.05.24 в 19:45

България днес - 27 май 2024 г.

В последния майски понеделник за тази година „България днес“ носи отзвука от честванията на нашата култура и просвета по света. Ще бъдем в Канада, за да усетим гордостта от прокламацията на Деня на българското културно наследство в Британска..

публикувано на 27.05.24 в 19:00

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за..

публикувано на 27.05.24 в 16:37