Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

Снимка: БТА

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с представители на българската общност в страната. Говорейки в Културно-информационния център на България в Скопие пред представители на сдружения от Охрид, Прилеп, Велес, Битоля, Щип и Струга, Желязков посочи, че проблемите не трябва да се разглеждат през призмата на "винаги предстоящите избори“.

"За три десетилетия не съумяхме да намерим подходящия начин да говорим помежду си така, че младите поколения да се усещат като истински европейци в общия ни дом. Европа е мястото, където трудно и през много векове сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достойнството на личността, а България и Северна Македония са призвани да докажат, че споделят общите европейски ценности“, посочи Желязков, цитиран от БТА. 

В неформална обстановка той се запозна с проблеми като езика на омразата, с които представителите на българската общност се сблъскват и очакванията им за намиране на решения за намаляване на напрежението между двете държави. "Общата история следва да направи Балканите по-обединени, по-силни и по-привлекателни за инвестиции. На тази база можем да градим мостове, да не се делим, а да се стремим към общо европейско бъдеще. Общото правило е, че мостове трябва да се градят, а който гледа назад, може да се спъне, вървейки напред“, посочи още Желязков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Млади дарования от Благоевград ще пеят рок в Босилеград

Рок концерт с участието на ученици от музикалната школа "Престо“ (Presto Music School) – Благоевград, ще се проведе в сряда вечер, 14 август, в центъра на Босилеград, пред сградата на Пощата, от 19:30 часа. Събитието е организирано от Сдружение "ГЛАС" -..

публикувано на 14.08.24 в 12:47
Снимка: Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Отличиха с награда българския вестник във Великобритания "БГ БЕН"

Директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова връчи почетен плакет на българския вестник "БГ БЕН" във Великобритания по случай 20-годишнината на медията. Отличието е присъдено и за активното им участие в живота на..

публикувано на 14.08.24 в 08:37

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската..

публикувано на 13.08.24 в 14:41