Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салон на съвременната българска литература за деца и юноши в Рим

Снимка: Facebook/Венета Ненкова

В българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим беше даден старт на първия Салон на съвременната българска литература за деца и юноши. По идея на директора на училището Мая Падешка в галерия "България" се събраха деца, учители и представители на българските общности в чужбина, приятели на книгата, съобщава във Фейсбук Венета Ненкова, основател на училището.

Писателите Петя Кокудева и Иван Раденков потопиха аудиторията в техния свят на пътешествия, музика и творчество със забавни предизвикателства към децата.

В последвалата дискусия за четенето сред българските деца в чужбина бяха засегнати въпроси, свързани с представата за съвременната българска детска литература и интереса към нея, както и с това, допустимо ли е адаптирането на четивата с цел да бъдат по-разбираеми от малчуганите, как съвременната българска литература стига до училищата зад граница и какво е присъствието й в образователните програми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26
На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българка на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39