Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

16
Крепостта „Баба Вида”
Снимка: vidin.bg

"Открийте крепостта "Баба Вида" най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница – сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – така една от водещите круизни компании по река Дунав рекламира град Видин сред своите клиенти.


Напоследък в пристанищния ни град пускат котва все повече кораби, кой от кой по-модерни и луксозни, плаващи под флага на различни държави. До края на октомври във Видин са акостирали 278 кораба с круизни туристи. За пръв път сезонът ще приключи не през ноември, а в края на декември, когато се очаква да акостира и последният круизен кораб за 2023 г., показва справка на пристанищната администрация. Речните пътешественици пребивават във Видин от няколко часа до два дни, а присъствието им се отразява благоприятно на местния туризъм. "От началото на сезона до момента сме посрещнали близо 50 хиляди круизни гости" – казва Цецка Цокова от община Видин пред Радио България и добавя:

"Основно това са туристи от САЩ, Германия, Австрия. В по-малка степен имаме и гости от някои азиатски държави, както и от Италия, Канада и дори от далечна Нова Зеландия. Те тръгват най-често от някое германско или австрийско пристанище и оттам започва пътуването им по Дунав, а Видин е първата им спирка в България. В зависимост от програмата им, те стигат и до Русе."


Речните маршрути са изключително популярни сред по-възрастните туристи става дума за заможни над 65-годишни чужденци, които пътуват с половинките си в търсене на преживявания и досег с различни култури. Круизите им по Дунав са с продължителност от 7-9 дена и струват средно между 2 600 и 3 400 щ.д. на човек в двойна каюта. В момента текат разпродажби на коледните круизи, които са 14-дневни, като цените на пакета започват от 8 000 щ.д., показва справка на Радио България.


"Чужденците са силно впечатлени от нашия град" – казва Цецка Цокова. Най-голям интерес предизвиква "Баба Вида". От началото на годината средновековният замък край Дунав е бил посетен от 10 144 чужденци, сред които преобладават круизните туристи, по данни на РИМ-Видин. 


Много често те отскачат до Белоградчишките скали, на около 50 км. южно от пристанищния град, за да разгледат удивителния природен феномен и старинната крепост, обвеяна с легенди. Но повечето остават във Видин, за да се потопят в автентичната му атмосфера. "Те задължително се отбиват в красивата сграда на някогашната синагога, която бе наскоро реставрирана и тази есен отвори врати", казва Цецка Цокова и допълва:

Сградата на синагогата, в която се помещава Културният център „Жул Паскин”
"Ако имат организирана обиколка, тя задължително преминава през дунавския ни парк с красива гледка към реката. В него са разположени и всички важни паметници, с които се свързва историческото развитие на града. Разходката ги отвежда не само до "Баба Вида", но и до Културния център, кръстен на художника космополит Жул Паскин, както и до Археологическия музей със запазени артефакти още от римско време."

Крайдунавският парк
Стамбол капия  главната порта на Видинската крепост, построена през 17-18 в., и великолепната катедрала "Свети Димитър", са сред забележителностите, които силно впечатляват речните гости. Но не само:

Стамбол капия
"Има и такива, които искат да опитат местната кухня. Видин е популярен с видинската баница, която е със сладък привкус и чужденците с предварителна заявка пожелават да я дегустират. Много от тях си тръгват с кофичка кисело мляко, защото това е нещо, с което сме известни по света. И разбира се, да не забравяме, че във Видин през 1887 г. отваря врати първото винарско училище. Не случайно градът ни е популярна дестинация за винен туризъм, предлагаща уникални автентични сортове. Така че круизните туристи често избират да обогатят престоя си в нашия град и с дегустации на местно вино в нашите изби – обяснява ни Цецка Цокова.


Круизните гости посещават и концертите на Симфониета-Видин с творби на български композитори. Престоят им в крайдунавския ни град завършва с пъстър фолклорен спектакъл на борда на кораба.

Вижте още:

Снимки: БТА, Община Видин - vidin.bg

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42