Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Снимка: БТА-архив

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите празници, с културни, бизнес и спортни събития.

Очаква се над 1,7 млн. чуждестранни туристи да посетят страната ни през предстоящия сезон, което е повече от предпандемичната 2019 г. Освен това, около 3,5 милиона ще бъдат зимните пътувания на българите в страната. “Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си у нас”, каза Румен Драганов.

Според него, двата военни конфликта няма да окажат ефект върху макрорамката на туризма. През 2024 г. прогнозите са да бъдат надхвърлени обемите, осъществени през 2019 г., с около 5 процента. Най-много посещения се очакват от граждани на Европейския съюз – 62%, следвани от хора от Великобритания и Турция.


БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42