Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас показват австрийски коледни традиции

13
Снимка: БТА

Старинни коледни играчки с богата и интересна история могат да се видят за първи път в България. Те са част от изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия" в Етнографския музей на Бургас. Инициатор на събитието е доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, почетен консул на Австрия в Бургас, а реализацията му е в рамките на сътрудничеството между Културния съюз "BLAUES FENSTER" – Ваграйн и Регионалния исторически музей в морския ни град.

Изложени са 38 експоната от фонда на музея "Тиха нощ" и къщата-музей "Вагерл"  в австрийския град Ваграйн. На откриването лично присъстваха ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея – Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер.


"Коледните играчки са от края на 19-и и началото на 20-и век. Всички те са предназначени за украса на дома и коледното дърво и носят много голяма символика в себе си" – казва Мария Валхофер пред Стефка Бакърджиева от БНР-Бургас.

В миналото коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райското дърво – това символизират всъщност днешните коледни топки. Ангелите са символ за благата вест, шишарките – на плодородието, камбанките олицетворяват хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън. Ядките се поставят, за да напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда е символ на яслата, в която е лежал бебето Исус – обяснява Мария Валхофер.


Пъстротата и автентичността на изложбата се допълват от книги с коледни истории, които всяко австрийско семейство чете в навечерието на Рождество Христово и ръчно направени картички, които се изработвали за подарък на близки и приятели.


Коледните приготовления в Австрия започват от 6 декември, когато, подобно на България, се отбелязва денят на св. Никола. В някои традиционни австрийски домове на този ден елхата се украсява и под нея се слагат готовите и опаковани вече коледни подаръци.

Изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия" ще остане в Етнографския музей в Бургас до месец март 2024 година. В следващите седмици ще бъде съпътствана от Австрийски коледен базар, на който може да се опита чаша ароматен Глювайн (Glühwein) – коледно домашно греяно вино с канела и карамфил, и традиционен австрийски хляб със сушени плодове.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05