Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Малага събират пари за паметник на Кирил и Методий

Снимка: asociacion-malaga-bulgaria.com

Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град. 

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, ще бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския културен център „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота в „Родина“ се обучават български деца от подготвителна група до 12 клас.
Върху паметника на обявените от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа свети братя - създатели на глаголицата, ще бъде увековечено словото на св.Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.
Очакваната стойност на проекта е около 6000 евро. Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа. Инициативата се подкрепя от всички български асоциации в гр. Малага, уточняват инициаторите.
Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10

719 секции в 57 държави за парламентарните избори на 27 октомври

Днес изтича срокът за образуване на избирателни секции със заповеди от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства по света и този срок ще бъде спазен, подчерта на брифинг Цветозар Томов от ЦИК. 719 секции в 57 държави..

публикувано на 08.10.24 в 16:10