Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славонски гозби от с. Горна Митрополия дегустираме в София

Снимка: festivali.eu

Кулинарен празник "Славонски гозби от с. Горна Митрополия" ще бъде проведен на 3 декември, неделя, от 12.00 ч. в Парка пред НДК в София. Посетителите ще могат да опитат традиционни славонски гозби и да се запознаят с традициите на сланвонците. Ще се предлагат капустник - изпечена питка със зеле, фаанке - пържени бухти с пудра захар, и много други вкусни и интересни ястия.
Славонската общност в България е малка и концентрирана в няколко села в област Плевен, като най-многобройна е в селата Горна Митрополия, Подем и Бръшляница, посочват организаторите на събитието. Те са били насърчавани от княз Александър I Батенберг да се преселват от земите на днешна Словакия в слабо заселени или незаселени земи и села на Северна България.В село Горна Митрополия около сто славонски семейства пристигат през 1897 г. и само за няколко години успяват да облагородят и превърнат в земеделски пустеещите преди това земи. Съжителството между словаци и българи в с. Горна Митрополия води до тяхното сближаване и оставя следи в ежедневието по отношение на речник, култура, традиционни ястия и обичаи.

Още от категорията

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25