Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематична софийска сграда ще се събуди за нов живот

7
Централните софийски хали
Снимка: БТА

Една от емблематичните сгради в централната част на столицата се подготвя за нов живот. Първият съвременен покрит пазар за месни, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци в София е подложен на мащабни консервационно-реставрационни дейности, които са в напреднал стадий. Възстановени и почистени са оригиналните варовикови плочки, реставрирани са гербовете на входовете на източната и западната фасади, поправена е и часовниковата кула на главния вход. След като 40 години беше застинал, часовникът отново ще отмерва хода на времето.


За да бъде възстановен във вида от оригиналния си проект, фонтанът в сградата ще бъде облицован със зелен мрамор от Индия. Реконструкцията на покрива пък е извършена с енергийно ефективни материали.


Заради своята забележителна архитектура, дело на родения близо до град Битоля Наум Торбов, Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.


Централните хали в столицата ще отворят врати в края на април или началото на май 2024 г., увери изпълнителният директор на веригата хипермаркети, закупила сградата. Инвестираните за закупуването средства възлизат на 35 милиона, а с вложените в реставрацията ще достигнат 50 милиона лева.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър..

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50