Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Чернева и нейните хартиени снежинки

10
Снимка: личен архив

Щом запрехвърча първият сняг, Веска Чернева се залавя да твори своята бяла приказка. С помощта на най-обикновена ножичка и хартия тя е изработила над 5300 изящни снежинки – постижение, ненадминато в целия свят. Всъщност, животът ѝ винаги е бил свързан със снега.

"Има едно поверие, че всяко нещо в човешкия живот идва в точно определения момент – казва Веска Чернева пред Радио България. – Когато съм се родила, съм била много ревливо бебе. И една нощ баща ми не могъл да заспи, взел ме от люлката като вързопче и ме пуснал в снега. Какво са ми прошепнали снежинките, не зная, но от тоя ден съм спряла да плача."

Точно 10 години по-късно малкото момиченце пада в снежна пряспа и изпада в петмесечна кома. Какво са ѝ казали снежинките тогава, разбира много години по-късно:

"На една Нова година, през 80-те, бях изпаднала в недоимък, а трите ми деца очакваха празника. И тогава започнах да изрязвам от хартия снежинки и да ги лепя по мебели, по прозорци. А когато се върнаха от училище, децата изпаднаха във възторг: "Майко, ние влизаме в снежна приказка! Никой няма да има такъв красив празник!"."

Оттогава всяка зима при първи сняг Веска Чернева прави своята невероятна украса, постигайки почти невъзможното: както и при истинските снежинки, сред това огромно разнообразие няма нито една повтаряща се по форма и елементи:

"Това е нещо, което и аз не мога да обясня – признава събеседничката ни. – Просто когато почна да изрязвам, рязвам някъде и си казвам: "Не! Това съм го правила!". И я оставям за приятели и започвам друга. Това е нещо много чудно. Човек не знае какви са възможностите на мозъка му, той е много по-голям от компютъра."

С годините снежинките стават толкова много, че Веска Чернева решава да кандидатства за рекордите на "Гинес" за най-голям брой снежинки. Оказва се обаче, че такава категория няма и ѝ предлагат да създаде най-голямата хартиена снежинка на света.

"За да направя такава снежинка, трябва да платя за наем на салон, хартия и други – уточнява Веска Чернева. – На едно благотворително събитие, в което участвах с моите снежинки, получих предложение за спонсорство, но човекът беше софиянец, а аз съм от Русе и искам голямата снежинка да излезе от Русе. Не съм се оказала от "Гинес", защото само малко да започнат да прехвръкват снежинки, те ме вдъхновяват да започна да изрязвам отново. Винаги мога да опитам пак, просто чакам своя подходящ момент."

Най-голямо удовлетворение за майсторката носи искреното възхищение на хората, когато видят великолепните снежинки за първи път:

"Най-много се впечатляват от красотата им и от това, че са неповторими. А най-голямо удоволствие е когато отида в изложбената зала, да видя жени с кукички и кълбета да заплитат модели направо от снежинките" – признава Веска Чернева.

Счетоводителка по професия, но творец по душа, дейната пенсионерка не спира да създава и показва красотата, излязла от нейните ръце. През 2005 г. организира в Русе първата си изложба "Снежна приказка". Пет години по-късно невероятните ѝ произведения са изложени в София и Сливен, а тази година всички желаещи ще могат да им се насладят във Велико-Търново, на концерт на младите пианисти – ученици на изтъкнатата ни преподавателка Десислава Братоева на 18 декември.

"Аз вярвам в чудеса и пожелавам на България да стане една чудесна страна, за да не бягат нашите деца и внуци в чужбина, а да си останат да работят тук, в България – изрича своите благопожелания в навечерието на светлите празници Веска Чернева. – А на всеки един българин да му се случи Коледно чудо, за да повярва, че раят на земята е тук, в България. Весели празници!"


Снимки: личен архив на Веска Чернева

Галерия

Още от категорията

Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в когото се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31
Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05