Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям протест на хора на изкуството за достойни възнаграждения

Асен Василев: Исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетврени

5
Снимка: БТА

Хора на изкуството протестираха пред Министерския съвет заради заложения нисък бюджет за сектора за 2024г. и настояха за среща с премиера и министъра на културата. Протестът премина под мотото "Народ без култура е народ без бъдеще!" и беше организиран от синдикатите в сектора. Той беше уважен от депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от ИТН.


Актьори, режисьори, музиканти, художници, танцьори настояват за увеличение на своите доходи и възнаграждения. Те искат също така осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри и гарантиране на минимален размер на възнагражденията на работещите в творческите колективи, постигнат в Браншовите колективни трудови договори. "Чуват се обидни думи, ситуацията остава напрегната", предаде репортерът на БНР Светослава Кузманова.

Брифинг на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (вляво) в НС - 6 декември 2023 г.

По-късно финансовият министър Асен Василев коментира, че исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетворени, тъй като бюджетът за култура е увеличен значително спрямо м.г. – с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. "Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма как да се случи", заяви министърът.


Галерия

Още от категорията

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18