Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с две трансплантации изкачи най-високия връх на Африка

Снимка: Facebook /Георги Пеев

Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания. 

Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е  постигнат сутринта на 7 декември в 6:36 часа българско време, на страницата си във Фейсбук. 

Пеев е изкачил върха заедно с още трима българи. Той посвещава постижението си на борбата за популяризиране на донорството и на целта да има повече трансплантации в България. 

„Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру... Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост", пише в поста, цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14