Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС обяви за противоконституционно ограничението за гласуване с машини в чужбина

Снимка: Румен Сарандев

Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни. И двата касаят гласуването с машини. Единият въвежда ограничение за гласуването с машини в секциите извън страната. Според отменения текст не може да се гласува с машини в секции, в които няма техническо лице, владеещо български език, което да поддържа машината. Според конституционните съдии, може да се гласува с машини навсякъде, без да има техническо лице, което владее български, предаде БНТ.

Вторият текст касае ограничението изходния код да се предоставя само на партиите и коалициите, които са получили над 4% от вота на последните парламентарни избори.
Според Конституционния съд, всички партии и коалиции, които са участвали на последните парламентарни избори трябва да имат достъп до изходния код и документите на машините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29