Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ниш Радев и Вучич разговаряха на 4 очи за българското малцинство

В Ниш президентите Румен Радев и Александър Вучич разговаряха за правата на българското малцинство в Сърбия.
Снимка: БГНЕС

По време на посещението си в Сърбия, за да участва в церемонията по откриване на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш, българският президент Румен Радев проведе разговор на четири очи с домакина си Александър Вучич.

"Имахме сериозен разговор със сръбския президент Александър Вучич относно българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от ключово значение", заяви държавният глава Румен Радев, цитиран от БТА. „Уточнихме някои разминавания и че трябва да работим заедно - това е залогът за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа: недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия. Имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен проблемът“, добави Радев. „Българското национално малцинство, условията, тези хора да имат препитание в своя роден край, условията тези хора да имат свободата да се изявяват като българи, да съхраняват своята национална идентичност, духовност, език, култура – ще работим за подобряване на тези условия“, подчерта Радев.

Посещението в Ниш идва в период на изострени двустранни отношения за българското малцинство. На 8 ноември в Деня на Западните покрайнини служители на сръбската държавна сигурност обискираха българския Културно-информационен център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. Граничните полицаи не допуснаха Сугарев да влезе в Сърбия и да присъства на представянето на своята книга в Босилеград. По-късно сръбските власти повдигнаха обвинение за „етническа, расова и религиозна омраза" срещу директора на центъра в Босилеград Иван Николов, припомня БГНЕС.

Още от категорията

Пижо и Пенда - най-любими на първокласниците от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън

Първокласници от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън, Великобритания, вече се подготвят за Баба Марта, става ясно от публикация във фейсбук.   Заедно със своите учители децата участваха в творческите работилници за изработка на мартеници в..

публикувано на 25.02.24 в 17:02

Благотворителен базар с мартеници в Милано в полза на български деца с увреждания

Българското училище “Пейо Яворов“ в Милано организира в неделя, 25 февруари, благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания от фондация “Оле Мале”. “ Както всяка година, и този път последната неделя на февруари ще..

публикувано на 25.02.24 в 07:00

Виенското колело в Сиатъл грейва в цветовете на България, в Ню Йорк се събират на Уолстрийт

Виенското колело в центъра на най-големия град в щата Вашингтон ще бъде осветено в цветовете на българския трибагреник от 17:00 до 21:00 часа, местно време на 3 март , информира Българският културен център в Сиатъл. Приканват се всички желаещи да го..

публикувано на 25.02.24 в 03:01