Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатският сенат в Охайо почете Българо-американското културно наследство

Снимка: БГНЕС

Сенатът на Охайо прие резолюция на 13 декември, която почита Българо-американското културно наследство в щата. Резолюцията отбелязва постиженията на отделни личности, част общата история на България и САЩ. Военният кореспондент Джанюариъс Макгахан, чиито публикации за кървавото потушаване на Априлското въстание убеждават международната общност да подкрепи борбата за освобождение на България. Македонските българи Том и Джеф Кираджиев, откриватели на прословутото “Синсинати чили”. Ученият Виден Табаков, чиито разработки са допринесли за първия полет на НАСА до Луната. Първият щатски сенатор от български произход Тома Тамаш. Почита се и делото на хилядите български емигранти от региона на Македония и създадената от тях през 1922г. “Македонска патриотична организация” (МПО), която и до днес работи, за да се насърчават правата на човека на всички хора от Македония, независимо от тяхната етническа принадлежност, предава БГНЕС.

Отбелязва се и задълбоченото военно и стратегическо сътрудничество между България и САЩ, и ключовата роля на България за сигурността в Източна Европа, стабилността на Балканския полуостров и региона на Черно море. Изказва се признание към българската общност в Охайо и българското правителство за осъждането на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна и изразената от самото начало на войната подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и интеграцията на страната в НАТО и ЕС. Специално внимание се обръща на 80-ата годишнина от спасението на българските евреи и делото на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани

"Тази резолюция се посвещава и на поколенията български емигранти в САЩ, които не забравиха своите корени и завинаги носеха България в сърцето. Те никога няма да бъдат забравени", каза генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44