Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледно тържество събра българите в Япония

Снимка: mfa.bg

В българското посолство в Токио се проведе коледно тържество и заключително събитие по проекта „Да запазим и предадем българските народни традиции, обичаи, музика и танц за следващите поколения българи в Япония“, финансиран по Програмата за подпомагане на българските медии и организации извън страната за 2022 – 2023 година.

Срещата, която се проведе на 17 декември, беше открита от посланик Мариета Арабаджиева, която отправи предпразничен поздрав към българската общност в Япония. Г-жа Ирен Ямами, ръководител на проекта, разказа за традициите за Бъдни вечер, Коледуване и Сурва. Имаше и музикална програма с коледни народни песни и танци под ръководството на координаторите на проекта Богдан Въгларов и Йордан Марков. Сред гостите имаше не само представители на българската общност, но и много японски граждани, почитатели на българската музика и култура. Беше осъществена видеовръзка и с българската общност от региона Кансай, които също бяха включени макар и от разстояние в коледното тържество, съобщиха от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44