Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Симеонова, ръководител на консулския отдел към посолството ни в Рим:

Близо 90 хиляди българи работят в Италия, все още има трудови измами

Българското посолство в Рим
Снимка: Е.Каркаланова

Българските граждани, пребиваващи на територията на Италия по официална статистика са 50 хиляди, но по неофициални данни наброяват около 90 хил., посочи в интервю за Радио България Нели Симеонова, завеждащ консулската служба в българското посолство в Рим. По думите ѝ, най-голям брой наши сънародници е съсредоточен в Северна Италия, около градовете Милано, Болоня, Флоренция и Торино, където работят главно в сферата на индустриалното производство. Друга част от българите на Ботуша са съсредоточени в южната част на страната и там намират работа по-скоро като домашни помощници, в селското стопанство или в строителството. Оказва се, че личните документи на много от българите в Италия са изтекли, но поради трудовата им натовареност срещат затруднение да стигнат до консулството и да ги подменят. "Гледаме даже да не им налагаме глоби, въпреки че по закон е необходимо, но влизаме в положението на хората и се стараем да ги издаваме по най-бързия начин" – посочва ръководителят на консулския отдел на мисията ни в Рим.

Нели Симеонова
"Моите впечатления са, че 80% от хората тук работят без договори, което не е добре, защото нямат социални и трудови осигуровки. Ако пък се наложи някакво лечение, те не могат да бъдат лекувани безплатно в болничните заведения – посочва Нели Симеонова, според която няма промяна по отношение нелегалната работа. – Това може да се потвърди от факта, че повечето сънародници желаят да плащат в брой, въпреки че от години е създадено удобството да се плаща с POS-терминал. Не искат да плащат с карта, защото явно нямат сметки, в които да им бъдат превеждани парите за направените услуги."

Не са рядкост и случите на нарушени трудови права на българи в Италия, и към консулството се обръщат за съдействие сънародници без трудови договори:

"Разбира се, ние се свързваме с работодателя, опитваме се да помогнем, и в много случаи го принуждаваме поне да изплати на хората дължимото. Ако желаят сънародниците ни да се приберат в България – евентуално да им платят билетите за връщане, което е много трудно, с дълги преговори и размяна на остри реплики, но общо взето успяваме да помогнем. В много случаи, разбира се, не можем, тъй като нито може да открием работодателя, нито пък да докажем, че даден човек е работил. Много често се оказва, че работодателите, които са измамили нашите сънародници, са от югоизточна Европа, няма да казвам от кои държави, но това е факт"- посочва Нели Симеонова.

По думите ѝ, консулската работа е голямо предизвикателство и ако човек не е влюбен в нея, няма как да издържи на напрежението, да реагира бързо, да устои на нападките, "които обикновено хората в напрегната ситуация отправят към всички нас, защото искат да се решат техните проблеми". Важното е да се открият правилните стъпки за решаването на различните заплетени казуси, а г-жа Симеонова има богат опит, тъй като е в тази професия от 2005 година, била е консул в Тунис, Мадрид и Истанбул, а сега и в Рим. В себе си държи телефона за неотложни случаи, който е на разположение на сънародниците ни 24 часа в денонощието. Обаждат ѝ се за какви ли не проблеми, но има и щастливи поводи:

"През 2023-та направихме 12 сватби. Интересното е, че нямаше нито една двойка, която живее в Италия – всички дойдоха от България специално, за да се оженят тук. Имаше и една двойка от Турция, които са с двойно гражданство – семейството бяха много щастливи, че тук им направихме сватбата, беше много вълнуващо. Другият хубав повод, разбира се, е когато ми се обадят и кажат, че имат новородено дете – питат какво да правят, как да оформя документите. Това е много приятно. Естествено, българчета се раждат в Италия целогодишно, но няма статистика за броя им, тъй като някои от сънародниците ни не се обаждат в посолството, защото знаят процедурата и не се нуждаят от нашия съвет. Освен това, откакто сме в Европейския съюз, живеещите в чужбина българи не са длъжни да се регистрират в посолството. Това не ни позволява да имаме статистика колко семейства живеят в Италия, колко деца са се родили."

През 2023 година бяха променени доста неща в обслужването към българските граждани – посочва Нели Симеонова:

"Най-хубавото е, че вече имаме биометрична станция. Тъй като нашето посолство е акредитирано и за Малта, вече направихме там 2 пъти изнесени консулски дни. Взехме данни биометрични на 30 български граждани, които бяха изтекли документи и на практика бяха блокирани на острова. Сега вече документите са им готови. Тази биометрична станция позволява да се вземат биометрични данни на хората, без да има нужда да идват в посолството, което е голямо улеснение за тях.

През 2024 година предвиждаме да направим повече изнесени консулски дни в Италия, за да може да обгрижим хората, които са блокирани някъде по местата си и нямат възможност да дойдат, което е мисля, че ще бъде за тях много добре. За мен е много радващо, че ще мога да се видя с тези хора, да им покажа, че ние сме тук, за да ги обслужваме, да им помагаме и да им даваме необходимите съвети в нашата компетентност."

Защо често има опашка на пейката пред българското посолство, кои са най-успешните случаи, разрешени от консулския екип през 2023 г. , как се променя отношението към българите в Италия и какви проблеми срещат сънародниците ни там – чуйте във звуковия файл:

Вижте още:

Снимки: Е.Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15