Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска от Украина да затегне контрола върху износа на слънчоглед

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди на онлайн среща с министъра на аграрната политика на Украйна Микола Солски изпълнението на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. По данни на Вътев, са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. Солски обеща, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите-нарушители ще бъдат лишени от право на износ.

Българският министър на земеделието съобщи за засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав през последните седмици. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса, за да не се попречи на българските производители да реализират своята продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35