Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в културния център “Българика” в Чикаго

Снимка: Фейсбук/Bulgarica

Културният център “Българика” в Чикаго организира на 13 януари т.г. Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с членовете на културния център, да научат за предстоящите проекти и събития, както и да разгледат изложбата на художничката Емилия Юкер.

“Очакваме ви с нетърпение, готови да създадем заедно пространство, изпълнено с творчество и вдъхновение”, заявяват от “Българика”.

Един от съставите на Bulgarica

Българският културен център “Българика” е неправителствена организация, създадена през 2014 година, с мисията да опазва българската култура и традиции и да насърчава тяхното съхраняване сред диаспората ни в района на Чикаго. Чрез организирането на различни събития и инициативи, центърът повишава информираността и осигурява подкрепа на българите по въпроси от различно естество.


Сред организираните събития са фолклорен фестивал и концерти, прожекции на филми и дискусии по културни теми, благотворителни базари. Една от последните инициативи на „Българика“ беше Женското коледно парти през декември м.г. Специален гост на събитието, в което дамите преобладават, беше виртуозният цигулар Svet, който съчетава класиката с модерните музикални жанрове като хип-хоп и денс и който е участник в шоуто "Америка търси талант".


Роден и израсъл в България, Svet свири на цигулка от тригодишен. Завършвайки университета в Рочестър, музикантът започва да експериментира, като съчетава цигулката с модерни поп стилове. През 2016 година музикантът е диагностициран с рядка форма на рак, с който успява да се пребори, благодарение на музиката. От тогава Svet посвещава работата си на възрастни хора и деца, които се борят с болестта.

Женското коледно парти на Bulgarica

Към културния център работят и детски танцови трупи в различни възрастови групи. Те също редовно се включват в българските събития в Чикаго. 

Снимки: Фейсбук страница - Център "Българика" 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20