Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобрен е строежът на първата българска църква в Лондон

Снимка: bulgarianembassy-london.org

В Лондон напредва строежът на първата българска православна църква, която ще носи името Св. Йоан Рилски. До момента единствено българската православна общност няма свой храм в Обединеното кралство. Църквата се строи в сърцето на Лондон, в имота на българското посолство, на около 100 метра от Роял Албърт Хол и няколкостотин метра от двореца Кенсингтън. 

За рекордно кратките 4 месеца проектът бе защитен пред общината в Уестминстър с усилията на посланик Марин Райков, чиято е идеята за храма, и получи разрешение за строеж. В края на 2023 г. българското правителство отпусна пари за изграждане на църквата. Събрани са и средства от българи във Великобритания. Проектът е на италианския архитект Карло Буги. 

"За да бъде одобрен проектът, трябваше да не нарушава архитектурния облик на сградата. Реално фасадата няма да бъде радикално променена. Ще вградим една средна по размери църква с купол и ще направим така, че действително българската общност и Българската православна църква да разполагат с един определено представителен и красив храм", каза посланик Райков. Той ще побира между 130 и 150 души и ще бъде завършен за година и половина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10