Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят “Българи от по-по-ново време“ в Уимбълдън

Снимка: bgben.co.uk

Българската самодейна театрална трупа в Лондон "Дъ Бългериянс" ще представи на 13 януари комедията "Българи от по-по-ново време" в библиотеката на Уимбълдън, информира вестникът на българите на Острова "БГ БЕН".

Спектакълът е комбинация от възрожденските пиеси "Българи от старо време" и "Мамино детенце" на Любен Каравелов, а акцент в него са някои неизчезващи във времето недостатъци на българите. Режисьор на постановката е Явор Гърдев, а сценарист – Нина Джунова.

Театралната трупа е създадена през 2016 г. по идея на Антония Ангелова, която дава смелата идея да се изиграе възрожденската сатирична пиеса на Добри Войников “Криворазбраната цивилизация”.

Мисията на трупата е да възстанови, осъвремени и запази живи възрожденските литературни произведения далече от родината. "И да се посмеем с героите си така, че публиката да е доволна и да отнесе със себе си онова хубаво чувство за хумор на българина, което ни е спасявало през вековете и продължава да ни е подкрепа и днес", добавя Дарина Мишева, една от самодейните актриси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10