Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална програма по повод първата прожекция на български филм

Снимка: nfc.bg

Със специална програма в столичния Дом на киното днес ще бъде отбелязана първата прожекция на български филм, състояла се преди 109 години. Домакин на събитието е бил софийският "Модерен театър", където столичната публика гледа първият български филм "Българан е галант" – негов създател, а и изпълнител на главната роля е Васил Гендов, крежисьор на общо четиринайсет филма.

Кадър от българския игрален филм

По повод събитието от родната кино история, днешните почитатели на българското кино ще могат да избират от множество заглавия. "Подбрали сме филми, които се отличиха с постижения през изминалата 2023 г. на фестивалите за игрално кино "Златна роза" и за документално и анимационно кино "Златен ритон", казаха от Националния филмов център.

Ще бъдат прожектирани филмите "Следа” – с награда за анимационен филм на "Златен ритон", "Тихо в снега” – с награда за късометражен игрален филм на "Златна роза", и "Киноекстремисти” – с награда на Националната филмотека в рамките на "Златен ритон".

В честването на Деня на българското кино ще се включат всички арт кина в столицата – "Одеон", "Г8", "Евросинема", Сцена "Дерида", "Влайкова", Lucky, както и салони в Пловдив и Варна. Прожекциите ще бъдат с вход свободен.

Вижте още:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10