Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови помагала за децата бежанци и мигранти и техните семейства

4
Снимка: Десислава Семковска

Екипът на Фондация "Рийчаут" (Reachout Foundation), чиято основна цел е системното и дългосрочно подпомагане на децата бежанци и мигранти и техните семейства, представи нови образователни материали, които ще помогнат на тази група хора да се справят с предизвикателствата на живота в чужда държава, най-сериозното от които е изучаването на българския език.

През 2022 г. Фондацията издава първото в България помагало, създадено специално за децата от Иран, Ирак, Мароко, Сирия и други места с военни конфликти  – "АБВ първи стъпки". Вече е факт и картинният речник "Думи в картинки", който може да се използва и като допълнителен обучителен ресурс от учители и доброволци.


"Той е продължение на помагалото, защото ние видяхме, че децата имат нужда да виждат картинки и да имат помощни материали. Смятаме, че при ученето на език е много важно да се използва речник и мислим, че това е един добър начин – с картинки и думи – да подпомогнем обучението им по български език" – обяснява в интервю за Радио България Кристина Гологанова от Фондацията.


Пособието съдържа близо 1000 думи с картинки, разделено е на 35 рубрики, а думите са обяснени и подредени по азбучен ред и цветови код. Самите рисунки са оцветени от деца бежанци в серия работилнички, така че и децата са част от авторите на картинния речник. Заглавната страница на всеки раздел е черно-бяла, за да може тези, които ще го придобият, да ги оцветят сами. Най-много картинки за речника е оцветил Кевин от Куба:


"От картинките може би най-много ми хареса пържолата. Оцветих също бисквитите, бонбоните, салатата, салама – изброява Кевин на прекрасен български език част от тях. И с голямо чувство за хумор признава, че в уроците по български най-много му харесва да се смее. – Уча български от една година и на един от тестовете дори имам петица" – похвали се момчето.


Вторият продукт – многоезичните дискусионни карти за семейна работа – е предназначен да подпомогне общуването на деца и родители на чувствителни теми и в нова културна среда. В пет тематични области (Образование, Свободно време, Семейство, Здраве и Емоции) са зададени актуални за всяко емигрантско семейство въпроси, като: "Сблъсквали ли сте се с тормоз и расизъм в училище и получихте ли помощ от учител?", "Какво харесвате в българското училище?" и др.

"Картите са 130 на брой и най-ценното е, че тези въпроси помагат на диалога между родители и деца, тъй като голяма част от темите понякога са много трудни за обсъждане и по този начин, с игровата техника, се преодоляват някои страхове, някои неудобни въпроси. Те могат да се използват и от социални работници, педагогически съветници, учители и други специалисти, които оказват подкрепа на семейства на бежанци" – обяснява Кристина Гологанова от екипа на Фондация "Рийчаут".


Картите са разработени от финландска организация с дългогодишен опит в работата с мигранти и бежанци и са адаптирани за България на пет езика – български, английски, руски, арабски и фарси. А българският екип включва и допълнителен развлекателен елемент – лабиринт на гърба на всяка от картите.

Снимки: Фондация "Рийчаут" и Десислава Семковска 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26