Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуезичен кратък филм представя богатствата на Националния музей "Земята и хората"

7
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Царството на минералите и кристалите, скрито в сърцето на българската столица, вече привлича още повече посетители чрез нова видеовизитка, представяща многоликия образ на тази недостатъчно позната забележителност в София.

Защо си струва да посетите Националния музей "Земята и хората"? Това може да разберете от новия кратък филм със субтитри на английски език, представящ Музея като пространство за множество научни и културни събития – тематични изложения, изложби, концерти, образователни програми, изследователска дейност.


Отворил врати през 1987 година, Националният музей "Земята и хората" ни показва вълнуващата връзка на Човека с Природата чрез своите уникални експозиции. Най-атрактивната сред тях е "Гигантски кристали", срещани изключително рядко в природата. Тук се намира най-богатата в света колекция от гигантски кристали на кварца. Тя е в София, благодарение на сънародника ни от Бразилия Илия Делев, който "пръв в света започва да спасява уникалните природни творения – гигантските кристали, от разрушаването им при минно-добивната дейност", пояснява пред БНР Светлана Енчева, директор на Националния музей "Земята и хората".


Любителите на минерали могат да се насладят на най-богатата систематична колекция на земни минерали в Югоизточна Европа, както и на уникални минерални находки от България, сред които се открояват български ахати с богатство на форми и цветове.  

Посетителите могат да се запознаят отблизо, разбира се, и с "благорoдниците" на минералното царство – скъпоценните камъни, като наред с популярните диамант, сапфир, рубин, смарагд, аквамарин, тюркоаз са изложени и по-малко известните танзанит, хиденит, кордиерит.


Филмът накратко представя и историята на сградата на музея, датираща от края на XIX-и и началото на XX-и век, днес паметник на културата, част от комплекса "Софийски арсенал" и представител на индустриалното архитектурно наследство на столицата. Преди да се превърне в музей, сградата е била оръжейна работилница и Държавна печатница.


И нещо, което едва ли посетителите могат да предположат – в основната изложбена зала на музея можем да чуем звука на тръбен орган. Той се строи от българския майстор и музикант Росен Драганов. 


Също концерти тук изнасят най-големите български симфонични оркестри, хорови състави и бележити солови изпълнители.

Всяка година на 19 юни се празнува Денят на дарителя, когато се открива експозиция с нови дарения. Сред дарителите е и Българският антарктически институт с образци от далечна Антарктида. 


Сред най-очакваните гости на Музея са децата, като тук те могат да навлязат в света на геологията и минералогията чрез игра. Промиват злато, изучават минералите под микроскоп, правят ‎истински научни експерименти, слушат разкази за скъпоценни камъни.

Изработването на новия промо филм на Националния музей "Земята и хората" е по проект по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд "Култура".

"Визитката" може да бъде гледана във всички онлайн канали на Националния музей "Земята и хората".

Друг проект, отново реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", е Виртуална разходка с интерактивни тагове. Тя дава възможност на хора от цял свят да разгледат отдалеч залите на музея.

Снимки: Национален музей „Земята и хората“

Текст: Росица Петкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40