Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Снимка: БГНЕС

На 21 януари изказваме благодарност на лекарите и акушерите, които посрещат в ръцете си новия живот, а също и на бабите и възрастните жени, които са помагали на родилките. Празникът на гилдията, известен още като Бабинден е обявен официално за "Ден на родилната помощ” през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията. Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на рожбите им.


На този ден празнуват и възрастните жени, които имат вече внуци и го припознават като свой. В много краища на страната, особено в селата и малките градчета, те се събират заедно с внуците да го отпразнуват. Освен хапването и пийването, се правят и възстановки на някогашния Бабинден, както и на раждане в традиционна обстановка. 

Вижте още:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01