Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7500 българи избраха Балеарските острови за втори дом

Снимка: Генерално консулство на България във Валенсия

Генералният консул на България във Валенсия, Испания, Надя Кръстева посети Балеарските острови и се срещна с местните власти и българската общност в региона, наброяваща 7500 души, съобщават от Консулството. 

С кмета на град Палма Хайме Мартинес Ябрес Надя Кръстева обсъди възможностите за сътрудничество между България и Балеарските острови, включително в туризма и иновациите. 

Генералният консул припомни, че на територията на Балеарските острови живеят 7500 българи, обединени в пет асоциации, две от които осъществяват образователни дейности чрез българските неделни училища, а другите три са фолклорни групи. Тя благодари на местните власти за подкрепата, оказвана на българската диаспора и отправи молба за предоставяне на помещение в общинско учебно заведение, в което българското училище „Св. Иван Рилски“ да провежда своите занятия през съботните дни, каквато е практиката и в други испански градове /в момента се заплаща наем в размер на 1300 евро за ползване на помещения в частно испанско училище/.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка оглави Организацията на генералните консули в Торонто

Представителят на България – генералният консул Велислава Панова беше единодушно избрана за президент на Организацията на генералните консули в столицата на най-гъсто населената провинция в Канада - гр. Торонто, провинция Онтарио. За това съобщават от..

публикувано на 19.09.24 в 16:07

Изнесени консулски дни във Ванкувър

Генералното консулство на България в Торонто съвместно с Българо-канадското дружество в Британска Колумбия ще проведат изнесени консулски дни на 20 и 21 септември.  Адресът, на който ще се състоят консулските дни, е: 838 Hamilton St, Vancouver, BC V6B..

публикувано на 19.09.24 в 16:02

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското..

публикувано на 19.09.24 в 12:11