Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пулсът на Украйна" разказва за войната в Украйна и българите в нея

Снимка: FB / Tetiana Staneva

Премиерата на документалния филм "Пулсът на Украйна" от поредицата "Писма от войната" ще се състои на 23 февруари в столичния Централен военен клуб от 18 ч. с вход свободен. "Проектът цели да покаже войната в Украйна във всичките ѝ прояви, както и мястото на българите в нея. Да разкаже така, че да се почувства животът на един обикновен човек в разгара на военните действия", разказва неговият режисьор и сценарист Татяна Станева. Филмът показва как войната променя съдбата и живота на хората – представители на различните социални кръгове, с различни професии, възраст и етнически произход, но обединени от една и съща трагедия и кауза.
Историята е разказана от авторката - украинската българка Тетяна Станева, която допуска камерата в своя личен живот, през който зрителите наблюдават войната. "Това не е просто писмо от сърцето на войната, а писмо с конкретен адресат – Българияпоясни Станева в интервю за Радио България и допълни: – Аз идвам често, имам приятели в България, поддържам постоянна връзка с тях и знам кои са най-важните въпроси, чиито отговори искат да знаят и най-често ми задават. С това писмо аз ще отговоря именно на тях".
Тетяна Станева
Тетяна Станева е родена през 1984 г. в българското село Чушмелий (Криничное) в Болградски район, Одеска област, Украйна.Тя е режисьор и продуцент на документалния филм "Място на силата" (2019) за българската диаспора в Украйна. По поръчка на украинската национална телевизия «Суспильне» създава поредица от 12 филмчета по 26 минути «Зникаючі села» (Изчезващи села), 8 от тях са филми за българските села в Украйна. От март 2022 г Татяна е чуждестранен кореспондент за българската телевизия bTV и прави репортажи за войната в Украйна.

Очаквайте специалното интервю, което Тетяна Станева даде за Радио България от Киев по повод филма "Пулсът на Украйна" от поредицата „Писма от войната“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25