Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Българчета от Рим учат, правейки филм, впечатлиха телевизия RAI

Уроци на снимачната площадка
Снимка: facebook/Венета Ненкова

Заниманията на децата от българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим се прехвърлиха на снимачната площадка. Работят усилено по снимките на документален филм, посветен на трима борци за национална независимост – българските епископи католици Петър Парчевич, Филип Станиславов и Петър Бакшев. Те активно допринасят за организацията на едно от най-големите български въстания против османското господство през 17-ти век – Чипровското, избухнало 190 години преди Освобождение на България.

"Благодарим на RAI 3, че отразиха заснемането на нашия документален филм за първото българско училище създадено в Чипровци преди 400 години от българските католици! Благодарим на Министерството на образованието и науката и ЕРАЗЪМ +, че всичко това е възможно!", сподели в социалните мрежи Венета Ненкова, културолог, създател на училището и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в италианската столица. Работата на екипа на училището по разкриване на малко познати моменти от миналото ни, провокирала италианската телевизия да излъчи репортаж, озаглавен "Скрити страници от българската история".


Много вълнуваща част от сътворяването на филма е разговорът с падре Анджело Габриеле Джорджета – "един италианец, който разказва на български родната ни история. Падре Анджело Габриеле Джорджета заслужава най-висок български орден за принос в изследването и пропагандата на българската история и култура в Италия" – споделя Венета Ненкова и показва уникален дар от падре Джорджета, в който думите говорят сами:


Работата по филма е свързана с две важни годишнини – през 2024-а се навършват точно 350 години от смъртта на епископите Филип Станиславов, Петър Богдан и Петър Парчевич – припомня Венета Ненкова:

"Тези български католици, които са израснали в Италия и са видели какво означава да живееш в свободна страна, са искали такава свобода за България – обяснява тя пред Радио България и продължава: – Те организират православни и католици, както и една европейска армия, която да подкрепи въстаналия чипровски народ. Друга важна годишнина е 400 години от създаването на първото българско светско училище. За това също не сме учили. Знаем за училището в Габрово 1835 г., но първото българско светско училище се ражда 1624 година, именно в Чипровци, създадено от католици. Знае се много добре кои са били преподавателите, какво се изучавали, но не сме учили за това именно защото са били католици. Всъщност това не е било религиозно училище – от там са излезли много занаятчии и търговци.


През януари снимаме заедно с НАТФИЗ документален филм в Чипровци, в Рим и в селище в южна Италия, където се намира един италиански свещеник, казва се падре Анджело Джорджета. Той е написал книга от 100 страници ("Speranze ardenti"-бел.ред.), в която разказва за това българско училище. Цялата тази история е подкрепена с документи, които той изкарва от Ватикана."

Снимките продължават…


Снимки: facebook/Венета Ненкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10