Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Джулия от Варна стана най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

"Тази награда отвори вратата към българското общество в Чикаго"- казва българката Джулия Тони Стоянова

Джулия Тони Стоянова
Снимка: личен архив

В началото на януари тази година една българка беше "коронясана" за "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго за 2023" по време на Годишните награди за стендъп комици на чикагското списание "The Comedy Gazelle". "Благодаря на Чикаго, че гласува за мен. Това наистина кара сърцето ми да прескача всеки път, когато си го помисля" – написа в своя инстаграм самата тя – Джулия Тони Стоянова. И преди да продължим историята в духа на американската мечта и момичето от Балканите, трябва да уточним, че Stand-Up Comedy е един от най-популярните сценични жанрове в Северна Америка. Редица холивудски актьори започват пътя си именно със изяви на сцените на комедийни клубове. А сърцето на тази индустрия е Градът на вятъра – Чикаго.

Нашата история обаче започва от българския град Варна, където е родена Джулия. В ранните си тийнейджърски години се интересува от театър и, както сама признава, естествената следващата стъпка била да се премести в София и да кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). Приета е, и през 2016 г. завършва "Актьорско майсторство за куклен театър". Точно една седмица след дипломирането взема съдбоносното решение да събере багажа си и да замине за САЩ по следите на по-светлото си бъдеще.

"Когато бях трети курс в НАТФИЗ отидох на студентска бригада в Съединените щати. Много ми хареса културата и тази "Американска мечта", която те имат. Винаги съм била много вдъхновена и заинтересована от американската култура покрай филмите и различни истории в детството ми. И заминах. Разбира се, има много голяма разлика между това да отидеш на едно място за няколко месеца и да се преместиш да живееш там. Някак американската мечта изведнъж започва да се изплъзва между пръстите ти, когато се преместиш тук. Аз съм абсолютно сигурна, че всеки един човек, който се е местил в друга държава, ще ме разбере – първите няколко години са просто години на оцеляване. Забравяш за всяка една мечта, ходиш на работа и оцеляваш. Това е! И не – в началото нямах идея да бъда на сцена и да покорявам Холивуд. Просто исках да отида и да пробвам късмета си, да видя как нещата ще се развият и не съжалявам. Досега мисля, че това е най-доброто решение, което съм взимала."

Джулия признава, че когато пристигнала в Америка не била чувала за стендъп, просто защото този вид изкуство и публична изява не са били познати в България. През 2019 г. неин приятел я "запознава" със стендъп комедията и й разказва, че има училище в Чикаго, което е много известно с импровизационния си театър.

Училище The Second City

"По това време моят английски език беше много "въпросителен" и аз наистина исках да го оправя. Същото така, след три години, сцената вече беше започнала да ми липсва. Исках да комбинирам нещата и така се оказах на сцената на училище The Second City. Взех класове за импровизационен театър. След това толкова много ми хареса, че се записах и на стендъп класове, после ме приеха в тяхната Консерватория, която завърших. Стъпка по стъпка, както обичам да казвам – нещо тотално се обърка в живота ми и попаднах в стендъп."

През 2021 година съдбата я среща с  американски продуцент, който бил впечатлен от факта, че тя е чужденка, идва от друга култура и й предложил да организират заедно комедийно шоу. По това време Джулия работела като барман, дала идея на своя работодател да направят програмата в бара, в който работи. Той се съгласил, разчистила свободна зала, която дотогава била просто склад и направили събитието. Шоуто станало толкова успешно, че последвало още едно и след това трето.

"И се стигна до момента, в който собственикът дойде до мен и ми каза "Харесва ми какво правиш. Харесва ми, че имаме нови посетители, защо просто не превърнем това място в комедиен клуб?" Аз се съгласих и в момента сме бизнес партньори. Нашият Red room comedy club става все по-популярно място в Чикаго. Горда съм да кажа, че за две години и половина сме имали повече от 400 американски комици, които са били на нашата сцена."

А Джулия Тони Стоянова става първата носителка на отличието в  новата категория "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго" в историята  на наградите на "The Comedy Gazelle" и единствената чужденка във финалната четворка. Състезанието било в два кръга. Номинациите са определени от представители на комедийния бранш в Чикаго чрез анонимно гласуване в първи кръг. Във втория кръг преминават четиримата, получили най-много гласове във всяка категория и отново следва гласуване. "Тази година в гласуването се включиха около 500 комици, което е и своеобразен рекорд за наградите", признава българката. И с присъщата си ведрост казва, че няма отговор защо и как са избрали нея, въпреки огромната конкуренция, но е благодарна и щастлива.

Джулия с Джеймс Уеб

И не, не е получила наградата си от директор на NETFLIX, както беше разпространено из българските медии. Наградата и е връчена от още по-важен за нея човек – Джеймс Уеб, който определя като много близък свой приятел, но преди всичко, като свой комедиен ментор. Именно с него тя е работила за NETFLIX. През 2022 година двамата са част от е екипа, създала Sam Morril Special, а година по-късно правят и Mark Normand Special.

Mark Normand Special

Тайната на добрия комедиант е да има интересен живот и да бъде добър разказвач на истории. "Всичко трябва да идва от сърцето ти", казва Джулия Тони Стоянова и абсолютно подкрепя думите на Кевин Харт, че "смехът те кара да забравиш за проблемите си".

"Определено смехът ме е изкарвал от много трудни моменти. От много моменти, в които съм се чудела, защо си тръгнах от България, защо се боря толкова много, защо работя тези работи, на които не ми плащат достатъчно добре или за какво ходя на училище и плащам тези високи такси. И някак си всичко се изпарява в края на деня, когато се качиш на сцената и си разкажеш историята, разкажеш всяко едно нещо, което ти е в главата и те тормози. И когато накараш хората да се засмеят, твоите проблеми вече не изглеждат чак толкова големи и страшни. Прибираш се вкъщи с усмивка и си готов на следващия ден да го направиш отново и отново."

А наградата ѝ е дала ключа за вратата, която най-силно е искала да се отвори – към българската общност в Чикаго, която е близо 250 000 души.

"Определено отвори врата, на която аз съм чукала много дълго време. Досега съм работила само с американци и след като получих тази награда българското общество в Чикаго се събуди. Много сънародници дойдоха да ме поздравят, купиха си билети за моите шоута. Хората в България чуха за мен. Така че тази награда отвори вратата към българското общество и съм много щастлива най-сетне да стигна до сърцето на българите" – с благодарност отбелязва Джулия.

"Смехът лекува всички рани и това е нещо, което ни свързва. Независимо през какво минаваш, смехът те кара да забравиш за проблемите си."
― Кевин Харт

Снимки: личен архив на Джулия Тони Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05