Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тежките времена раждат силни хора"

Една година от опустошителното земетресение в Турция – II част

За силата на духа и надеждата след "бедствието на века"

10
Снимка: Севда Дюкянджи

Репортажите на журналиста от Радио България Севда Дюкянджи от най-пострадалите райони на Турция, година след опустошителното земетресение на 6 февруари 2023 г., продължават с разговор за надеждата и благодарността след спасението. Севда влиза и в някои от временните домове на хората от Хатай, в т.нар. "контейнерни квартали", за да ни пренесе чувствата и емоцията на хората година след трагедията.  

Надеждата и силата на духа е обединила жителите на Хатай година след катастрофалното бедствие. Не случайно и сред фургоните от "контейнерните квартали" се откроява един небесно син, с надпис: "Нова надежда, нов живот". В него се провеждат и занимания, чиято цел е да окажат психологическа подкрепа на жените от пострадалия район, за да продължат живота си напред.   

"Тук има 9 различни курса – за изкуство и ръчно изработени предмети, за оригами, за шев и кройка, за готварство, за моден дизайн. Всички които идват, а повечето от тях са жени, пострадали при земетресението, идват и от психологическа гледна точка. Ние им помагаме, а освен това ги мотивираме да се научат, да вземат майсторски сертификати, след което да продължат живота си, а и да започнат да печелят. Създаваме им самочувствие" – споделя Гюлхан Йълдъръм, докато показва картините и изделията, изработени от нейни ученички.

Друга от преподавателките, Хюсне Йозер, е прекарала след земетресението 24 часа под развалините, преди да бъде извадена от спасителите.

 "Ето с тази моя приятелка, която ми беше на гости, останахме под развалините на 7-мия етаж. Всичко беше като във филм на ужасите, но беше…истина."

"Трусовете дойдоха с оглушителен тътен. Видях как таванът на стаята се разтваря, точно както може да се види във филм. Но ние не гледахме филма, а преживяхме истината на опустошението" –разказва Хюсне.

Енергията ѝ е заразителна и в края на срещата ни вече съм уверена, че хората на Хатай ще преодолеят проблемите си.

"Ние се измъкнахме от смъртта. Това не е ли чудо! Има надежда, разбира се. Точно това ни прави още по-силни. Когато помагаме, надеждата не умира" – категорична е Хюсне.

Грижа и за животните!

Мрачното и усойно време видимо не се харесва и на групата от седем едри кучета, които ни следват и влизат заедно с нас в хангара, към който сме се запътили. Вътре служители започват да хранят животните, да ги галят и да им се радват. Това всъщност не е приют за животни, а отделът по "Образование, култура и социални дейности" в Антакия.

Бюрата на служителите са разположени край стените на помещението, в средата има огромни маси, които се използват за образователни курсове, а между всички мебели си играят бездомните кучета, които ни посрещнаха и последваха в сградата. Спокойствието на работещите е нещо нормално, обяснява директорът на общинския отдел Емине Атмаджа.

Емине Атмаджа

"Всички тук обичаме животните. Аз също отглеждам домашни любимци у нас. Преди земетресението уличните животни живееха много добре в Антакия и в района, защото за тях се грижеше бакалията, грижеха се хората от центъра, от чаршията. След земетресението те вече даже нямат и балкон, под който да могат да се скрият. Нямат къща, в която да се подслонят. Вали постоянно, дори да им дадем храна, те няма къде да я консумират. Нямат вече място за живот. Затова почнахме да се грижим първоначално за едно куче и сега са много повече."

Ако нямаш никого, имаш мен – с това отношение журналистката Сакине Алтай помага на хората в родното си място - град Хатай, и избира човечността пред кариерата. Има непоклатима увереност, че Хатай ще бъде изграден наново и в бъдеще градът ще бъде дори по-хубав отпреди земетресението. 

"С тази увереност и мотивация сме силни и успяваме да ръководим този труден процес. Нашите сълзи вече изсъхнаха, избрахме да гледаме напред и да възстановяваме с общи усилия района си. Научихме и децата и младежите ни да са борбени, защото сме убедени, че тежките времена раждат силни хора! Бихме искали да приветстваме всички хора от България тук, за да усетят духа ни, а след пет години отново да дойдат, за да могат да сравнят и да видят напредъка ни."

С тези думи на надеждата от колегата- журналист поехме обратно към България, с горчивия привкус на видяното и успокоението от силата и духа на хората, преживели "бедствието на века".

Вижте и: Една година от опустошителното земетресение в Турция – I част

Снимки: Севда Дюкянджи, Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Видински митрополит Даниил

Даниил се нарича новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14