Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал “Здравей” обединява българи, балканци и украинци в Аделаида

Снимка: FB / Zdravei Bulgarian Festival

Българското културно-просветно дружество в Аделаида организира седмото издание на фестивала “Здравей”. В него се включват осем формации, изпълняващи не само български, но и балкански и украински фолклор.

Първи на сцената излизат домакините от българската фолклорна танцова формация “Китка“ в Аделаида, а след това във вихъра на неравноделните ритми ще се представят българската танцова група “Здравец“ от Бризбейн и фолклорната група “Българи“ от Мелбърн.

В програмата са включени и фолклорната група “Душа Балкана“, македонската фолклорна танцова група “Слобода“, сръбската група за фолклорни танци  “Опланец“, украинският танцов състав “Слава“. Две български формации – “Българи“ и “Здравец“, пък ще се представят със съвместен танц.

Финалът е отреден на музикантите от Balkan Boogie Band.

Фестивалът има фолклорен характер и цели чрез песни, танци, занаяти и традиционни ястия да обедини българската общност, живееща на австралийския континент“, казват организаторите.


Снимка: Българско културно-просветно дружество в Аделаида - фейсбук страница

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27