Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският посланик Жоел Мейер: "За Шенген чашата е на 2/3 пълна"

Снимка: Десислава Николова - Посолство на Франция в България

Срещаме се с посланика на Франция в елегантната необарокова сграда на френското посолство на улица "Оборище" в центъра на София. Дипломатическата кариера на Жоел Мейер, който е завършил гръцка литература в Националния институт по източни езици и цивилизации в Париж – едно от малкото места във Франция, където се преподава и български език, го отвежда в Гърция и Кипър, в последствие – в Мавритания и Мали. Заема поста на посланик в България от края на 2022 г., но познава страната още от момента на присъединяването ѝ към ЕС. 15 години по-късно сам пожелава да бъде назначен в София, за да види как се е променила и развила през това време държавата ни. Споделя, че онова, което го е впечатлило в България е нейната не поддаваща се на униформизация самобитност.

Погледната отвън, настоящата политическа ситуация би могла да се определи като оригинална, нодалеч не е безпрецедентна, доколкото подобен ротационен модел съществува вече в Румъния и в Северна Ирландия.

"Не аз съм този, който трябва да прецени дали това е най-добрата политическа конфигурация – отбелязва Жоел Мейер. – Но от наша страна виждаме политическа динамика и макар да са налице някои неизвестни и несигурност за бъдещето, в момента има някаква стабилност и тя е добра за България. Добра е и за Европа. Освен това, тъй като реформите са в ход, а те се отразяват пряко върху бизнес средата, това е добър сигнал за инвеститорите, включително френските, които искат да дойдат в България."

Все повече френски и европейски компании се интересуват от България според Жоел Мейер, при това не само като пазар за износ, а и с цел да сключат дългосрочни индустриални партньорства.

"България има множество достойнства – заявява френският посланик. – Има квалифицирани кадри, техници, инженери, при това често прекрасни франкофони. В края на миналата година посрещнахме повече от 100 предприемачи от областта Бретан, извънредно динамичен френски регион, дошли да проучат възможностите за инвестиране. Има чудесни примери за успешно сътрудничество и кръстосани инвестиции от българска и френска страна. Ще посоча само един – крилата и пилотските кабини на някои самолети "Еърбъс" се произвеждат и монтират в България благодарение на съвместната работа на френски и български инженери. България има едновременно географски и политически предимства, тя е членка на Европейския съюз, но и е разположена на кръстопът между Северна и Южна Европа и също така към Турция и отвъд нея – Близкия изток."

Резиденцията на френския посланик в София
Какво е отношението на Жоел Мейер към българските приоритети в момента – присъединяването към Шенген и еврозоната, пространства на свободен обмен и на свободно движение на хората?

"Мисля, че относно Шенген трябва да гледаме положително на нещата.  Чашата е пълна на 2/3 и съм убеден, че много скоро ще се напълни и последната третина. В Брюксел преговорите продължават. Все пак 26 държави и Европейската комисия подкрепят пълното присъединяване на България към Шенген. За нас това ще е добре, защото Европа ще стане напълно безопасна зона и обратно: много повече средства ще се влагат от страна на ЕС в България, за да изпълнява пълноценно задачите и отговорността си като външна граница на съюза."

Колкото до еврозоната, критериите са строги като например тези за инфлацията. Тя в България засега все още е висока, но пък "са взети мерки и те се прилагат" –  твърди Жоел Мейер. "Надяваме се България много скоро да се присъедини към еврозоната", казва той. Приемането на еврото според френския посланик ще се отрази благоприятно и на инвестициите, на индустриалното и търговско сътрудничество, дори само заради отпадането на никак незначителните комисионни при банковите транзакции.

Българската политика и приоритети естествено се разгръщат в по-голямата рамка на динамиките в ЕС, за които 2024 г. с предстоящите избори за европейски парламент е критична. Какви са прогнозите на Жоел Мейер?

"Говоря за страната, която познавам най-добре – Франция, и не мога да не посоча опасността от разрастването на влиянието на т.нар. популистки партии. Ние обаче вярваме, че Европа не е проблемът, а решението."

Иначе и Франция, както и България в момента преминава през земеделска криза. И тук Европа трябва да бъде решението, смята посланикът. Необходимо е да се промени Общата селскостопанска политика, без да се поставя под въпрос вече постигнатото, включително и по отношение на борбата с климатичните промени. Необходимо е също така да има равнопоставеност между европейските земеделски производители и земеделците от трети страни, които могат да внасят в Европа. С други думи :

"Правителствата трябва да са активни "на терени да обясняват по какъв начин Европа предлага решения. Същевременно е наложително да убедят Европа да бъде по-близо до европейските граждани и да откликва на проблемите им, за да не се обърнат към популистките партии, които не предлагат решения, а напротив – само обострят кризите и разделят хората" – заключава посланикът на Франция Жоел Мейер.

Снимки: Десислава Николова, Тодор Божинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46