Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Алесандро Масачи се гордее с българските си корени
Снимка: Венета Николова

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е едва на 8 години. Като малък бил болезнено срамежлив и един ден майка му насила го завела на курс по актьорско майсторство, за да се запознае с работата на децата. "Изведнъж нещо ми просветна, поисках да се кача на сцената и оттогава не съм слизал от нея" – спомня си Алесандро.

Вижте видеото :


Младият актьор вече има зад гърба си поредица от големи и малки роли в различни продукции. А българската публика ще може да го види съвсем скоро в новия сериал на БНТ "Всичко за сина ми" с участието на цяла плеяда любими български актьори, сред които Димитър Рачков, Ириней Константинов, Христина Апостолова и др.

Кадър от филма „Всичко за сина ми“

И макар че ролята му е второстепенна, Алесандро признава, че е получил огромно удовлетворение от работата му с българския екип. 12-серийнната продукция е за самотен баща, който сам отглежда сина си и се бори с предизвикателствата на живота, научаваме от Алесандро. И още:

Алесандро в ролята на Салай във филма Leonardo Wanted

"Ще го излъчват през април месец, а иначе сме го снимали това лято. Беше интересен проект. Аз играех един италианец, който пристига в България и се караме за наследство. Сериалът би трябвало да бъде  комедия. Моят герой говори през цялото време на италиански. Участието ми позволи да проследя как функционира киноиндустрията в България, доста е различно от тук, в Италия. Сега започвам да снимам друг сериал в Рим. Той е италиански и се казва Leonardo Wanted. Посветен е на живота на Леонардо да Винчи. Ще интерпретирам неговия студент и помощник Салай. Снимаме тийзъра и през април започват снимките"- казва Алесандро на чудесен български език.

Младият актьор държи на българските си корени, затова често пътува до България, за да види приятелите и роднините. Подобно на повечето деца от смесен брак, вкъщи той общува на български с майка си и на италиански – с баща си. Но това не е достатъчно. Алесандро решава да усъвършенства майчиния си език и тръгва на неделно училище, макар и като студент. В продължение на две години младежът посещава българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. И признава, че основният "препъни-камък" бил усвояването на кирилицата.

"Идеята беше да се науча да пиша и да чета по-добре на български и да науча малко повече за българската история и култура. Любопитното беше, че това съвпадна в един момент със следването ми в университета, т.е. сутрин ходих на лекции, после в неделя посещавах неделното училище.Защото аз никога не съм живял в България и се научих да говоря български благодарение на баба ми и на майка ми."

Алесандро твърди, че през последните 5-6 години още повече се е доближил до България покрай българската си приятелка и снимките на сериала. Надява се отново да участва в българска продукция. А фактът, че е носител на две култури, го прави по-задълбочен и убедителен като актьор, смята Алесандро.

"Това помага, защото имаш по-различен начин на мислене, а аз виждам две култури. Когато интерпретираш дадена роля, даваш всичко от твоя културен "багаж" и си с по- отворено мислене. Колкото повече езици владееш, толкова повече култури познаваш. Това дава живот на твоите персонажи. Усещам своята българска същност. Тя се изразява с особената топлина, която притежават българите. Това са хора, които ще направят всичко възможно, за да ти помогнат. И това силно го усещам в себе си. Ако мой приятел или човек се нуждае от нещо, аз ще съм там, до него" – казва в заключение Алесандро Масачи.


Вижте още:

Снимки: Венета Николова, Елена Каркаланова, архив, БНТ

Видео: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05