Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска да се възстанови финансирането на българските общности в Западните Балкани

Снимка: БТА

Българските сдружения в Сърбия ще преустановят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности, ако не бъде подновена програмата за българска помощ. Това заяви Иван Ченчев с декларация на парламентарната група на БСП.

Декларацията идва след посещението на Ченчев в Босилеград за отбелязване на годишнината от гибелта на Васил Левски. Депутатът информира, че има 3 писма, включително и до парламента, с които Александър Димитров, председател на сдружение "Глас" в Босилеград, и Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград, алармират, че по програмата за българска помощ, вече няма да се финансират проектите за българските общности в Западните Балкани.

Наскоро в редакцията на Радио България също дойде тревожно писмо от страна на Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център във Враня, който работи от шест години. В него той изразява зариженост "от възможността Министерството на външните работи на Република България да спре финансирането на дейността на българските организации в Република Сърбия по програмата "Българска помощ за развитие". В писмото си той пише, че: "за много организации тази помощ е единствената възможност за постигане на техните цели и дейности. Българите в Сърбия намаляват. Вместо МВнР да укрепва тези организации, то насърчава тяхното закриване".

"Това на практика означава, че българските сдружения в Република Сърбия трябва да преустановят или да прекратят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности", посочи депутатът Иван Ченчев. По думите му, оставени сами на себе си българските сдружения са застрашени от разпадане, а положените досега усилия и средства от страна на българската държава, се обезсмислят. Смятаме, че това противоречи на декларираните от Министерство на външните работи външнополитически цели за подпомагане на българските общности и организации зад граница, заяви Ченчев. Той апелира Мария Габриел по най-бързия начин да се задейства и да се намери начин да възстанови програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50