Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

Снимка: Венета Николова

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е уважаван ортопед и физиотерапевт, а също и  член на Асоциацията на чуждестранните лекари в Италия.

Твърди, че е избрала да остане във Вечния град "на шега", но това не означава, че животът й е бил "песен" през първите години.  "В България бях дерматолог, специалист по кожни и венерически болести, но по това време страната ни още не беше член на ЕС и лекарските ни дипломи не се признаваха в Италия" – спомня си д-р Вукадинова. Младата жена се записва да следва повторно медицина в римския университет "Тор Вергата" (Università degli Studi di Roma Tor Vergata), но решава да смени специалността и се насочва към физикалната и рехабилитационната медицина.

Вижте видеото:

Днес д-р Вукадинова работи в престижен многопрофилен лечебен център в Рим и се чувства удовлетворена, защото помага на хората. Но допълва, че е запазила членството си в Българския лекарски съюз и продължава да си сътрудничи с наши специалисти. Според нея обаче не може да става сравнение между българското и италианското здравеопазване. "Италианците имат една от най-добрите здравни системи в света. Тук пациентът получава много силна подкрепа от Здравната каса, за разлика от България", казва д-р Вукадинова пред Радио България и добавя:

"Мога да кажа, че в България здравеопазването в този момент е комерсиализирано и то невероятно много, което се отразява не само върху здравето на хората, но и върху нашия имидж навън. Разбира се, това не означава, че нашите лекари не са от най-добрите и най-подготвените. Ние имаме една невероятна практика в България, която в Европа много малко държави я имат. Ние  обучаваме специалистите още докато следват в университета и те придобиват голяма практика. А в Италия медиците започват практиката си чак след като завършат, но пък са много добре организирани нещата тук. Така че ние, българите, имаме много добра практическа подготовка, но по организацията на здравната ни система има още много какво да се желае."


Според д-р Вукадинова в Италия всеки лекар може след един преглед да предпише или да направи допълнително напълно безплатно диагностично изследване, като радиография, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и пр. "А у нас много често пациентите са принудени да плащат скъпоструващи процедури, които за мнозина са непосилни", продължава със сравненията д-р Вукадинова. 

Българската лекаркатвърди, че не е скъсала връзката с родината, често се прибира у нас, за да види близките и най-обича да прави дълги преходи в Рила. "Обожавам тази планина" – казва д-р Вукадинова. Но душата й е в работата и грижите за нейните пациенти. Оказва се, че сред тях има и българи – предимно емигранти, пристигнали на гурбет в Италия.


"Обикновено тези, които идват при мен, работят като помощници по домовете, гледат възрастни или малки деца. Прекрасни хора и с каквото мога им помагам. Защото е трудно, когато не си добре с езика, да се справиш с италианската бюрокрация. Това са предимно жени, които издържат децата си във ВУЗ и то не само в България.  Познавам техни деца, които правят магистратури или докторантури в Оксфорд или Бостън и майката работи, за да им помага. Все смирени, работливи хора" – казва д-р Вукадинова.  И допълва, че в Рим нашенци се славят като добри строители, печелят само суперлативи и вдъхват доверие и уважение сред италианците.

Вижте още:

Снимки: Венета Николова, архив

Видео: Венета Николова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05