Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Снимка: БНР

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения.


"Програмата на този концерт е грандиозна, защото както нашият хор, така и българският хор могат лесно да интерпретират произведения с повишена трудност, добавяйки сценографски елементи, увеличаващи емоцията, предавана на публиката" – казват домакините на събитието в лицето на диригента на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос.

Детският хор на БНР  открива с химните на България, Румъния и Европа и тържествения прием на Българското посолство в Букурещ по случай националния ни празник 3 март. По-късно същата вечер, от 19:00 ч. местно (и българско) време, нашият състав ще  сподели сцената на концертната зала на Румънското национално радио с Детския хор на Румънското радио.


Българският Детски радиохор, под ръководството на диригента Венеция Караманова и пианистката Сиана Атанасова, ще изпълни произведения от български композитори, както и творби на Франц Шуберт, Хидео Кобаяши, Астор Пиацола. В специален аранжимент ще прозвучи и "Бохемска рапсодия" на Фреди Меркюри.


Да чуем една от българските песни в репертоара ангелогласните българчета – "Йове, малай моме" в обработка на Александър Танев.

Снимки: БНР, Радиохор на Радио Румъния 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05