Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация посети българите в село Заря в Одеска област

Снимка: БТА

Делегация, водена от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, посети на националния празник българското село Заря в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област. “Гордея се, че тук има българи, които носят България. Вие пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност”, каза в приветствието си Росица Кирова.

Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа на гостите за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото, паметта за които се съхранява в голям музей в местния Дом на културата. Децата от ансамбъла за български народни инструменти “Хоро” пък изпълниха българска народна музика.

Домакините Георгий Чикликчи, директор на селскостопанското предприятие “Дружба”, и генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов заявиха, че посещението на високите гости е изключително важна подкрепа за българската общност особено по време на войната в Украйна.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20